Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция готви офанзива в Северозападна Сирия, твърдят бунтовници

Автор:
Сирийски бунтовници потвърдиха, че подготвят съвместна офанзива заедно с турската армия срещу кюрдите в Северозападна Сирия. Според същите източници, цитирани от агенция Ройтерс, Турция вече е струпала значителни танкови, артилерийски и пехотни подразделения край сирийския град Азаз.

Целта на операцията е да бъдат отвоювани съседният град Тел Рифаат и близките арабски села, завзети от кюрдските Отряди за народна отбрана през февруари 2016 година. Това ще позволи на около 150 хиляди души, които сега живеят в бежански лагери на турско-сирийската граница, да се завърнат по домовете си. Евентуална офанзива обаче може да попречи на операциите на кюрдите срещу групировката „Ислямска държава“ в град Ракка. Съединените щати, които поддържат кюрдите, са се опитали да посредничат за мирно уреждане на разногласията между тях и бунтовниците, но преговорите са се провалили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44