Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите боровинки се появиха на пазара в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Първите диворастящи боровинки се появиха на пазара в Кюстендил, като цената им е 10 лева за килограм. Въпреки високата цена купувачи има.   

Цели семейства се изнасят от средата на юли по планината, за да берат боровинки и да припечелват. Някои са въоръжени със специални ръчни комбайни, за да берат по повече. Надницата за берачите е 2.50-3.00 лева за килограм. Някои обаче изкореняват боровинките и така ги унищожават, сигнализират природозащитници. 

Тазгодишната реколта се оказва слаба, коментират хора от кооперативния пазар:
Знаете, че в Осогово има само боровинки - няма на друго място, и в Трекленския край, ама са дребни и слабо са родили, като миналата година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44