Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха реставрирания храм в кюстендилското село Илия

Храм "Св.Пророк Илия
Снимка: Кирил Фалин
Стотици хора от цялата страна дойдоха за освещаването днес на ремонтирания и изцяло реставриран храм "Св.Пророк Илия" над граничното кюстендилско село Илия. Възстановяването на храма, който е част от манастирски комплекс преди векове, продължи над две години.

Главният секретар на Светия синод - мелнишкият епископ  Герасим, свещеници от Софийска митрополия и духовенството в Кюстендил отслужиха литургия за възкресяването на храма, който доскоро е бил празен.

Дарители и спомоществователи са осигурили около 30 хиляди лева за възстановяването на над стогодишния храм.

По време на службата на няколко пъти удари новата 130-килограмова камбана. Звукът й ще се чува чак в съседна Македония, радват се местните хора.

Храмът е възстановен в много стабилно състояние, но вътре нямаше абсолютно нищо.

Освен изографисването, входът е напълно оправен, има теракотни плочки. Най-важното, че се изгради и иконостас. Двата иконостаса и олтара също  е оборудван - мраморен престол, всички изисквания на канона са спазени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44