Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Русия отново демонстрираха разногласия по решаването на кризата в Сирия

Федерика Могерини и Сергей Лавров в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Русия отново демонстрираха разногласия по решаването на кризата в Сирия. След срещата си в Брюксел първите дипломати Федерика Могерини и Сергей Лавров публично размениха реплики относно необходимостта от европейски санкции срещу режима на Башал ал Асад.

Върховният представител по външната политика на ЕС обяви, че с руския външен министър са установили сфери, в които двете страни могат да си сътрудничат. Точно тогава обаче Лавров обвини ЕС, че икономическите санкции, които заедно със САЩ налага на режима на Асад, вредят на хуманитарната ситуация в Сирия: 

Санкциите много пречат на производството на стоки от първа необходимост в Сирийската арабска република, включително лекарства. Страната имаше добре развита фармацевтична индустрия, но тя беше покосена от санкциите, наложени от нашите западни колеги. 

Федерика Могерини незабавно опроверга твърдението:

Нито една от нашите санкции срещу Сирия не засяга цивилното население. Всички те са насочени само срещу лицата, които имат отговорност за войната. 

Могерини допълни, че ЕС е дал близо 10 милиарда евро в помощ на сирийците и се гордее, че не е военен играч на територията на страната. Тя повтори, че е нужно политическо решение, приемливо за всички обществени групи в Сирия.

След въпрос на журналисти Лавров не потвърди конкретно намеренията да експулсира 30 американски дипломати от Москва заради замразените в САЩ руски активи, както някои медии информираха:

Ако видим, че Вашингтон не смята за необходимо да спазва международните си ангажименти, ще приемем ответни мерки. Според закона на дипломацията в основата на всички отношения е реципрочността.

Миналия декември по нареждане на Барак Обама американските власти конфискуваха руски дипломатически имоти по обвинения в шпионска дейност срещу кампанията на президентските избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44