Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предприе следващи стъпки срещу България по 4 процедури за нарушение на европейските закони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предприе следващи стъпки срещу България по 4 процедури за нарушение на европейските закони.

България рискува завеждането на дела в Европейския съд, защото не е привела законодателството си съгласно европейските изисквания в сферата на конкуренцията, данъчното облагане и морското пространствено планиране.

Властите в София още не са уведомили Брюксел как и дали юридически са изпълнили Директивата относно исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство. Тя помага на гражданите и предприятията да търсят финансова компенсация, когато са жертва на картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

Освен това управляващите у нас трябва да докладват за прилагането на последните европейски промени за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации. Срокът за изпълнение беше до края на миналата година, а правилата целят ограничаване на трансграничното избягване на данъци, което някои компании практикуват, използвайки пролуки в различните държавни системи.

Третата наказателна процедура е заради Директивата за морското пространствено планиране – тя кара държавите да съгласуват дейностите си в морето като рибарство, туризъм, транспорт или добив на суровини, съобразно екологичните стандарти.

Правителството има 2 месеца да изпълни изискванията, преди Еврокомисията да поиска от Съда в Люксембург да санкционира страната ни.

Комисията призовава България да подобри и събирането и третирането на отпадни води. Досега страната ни не отговаря на няколко от евроизискванията за пречистването в 91 населени места, което застрашава човешкото здраве, водните басейни и почвите. Тази последна процедура е в самото начало и властите имат още време, преди да се стигне до съдебна фаза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44