Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При добре подбрани пациенти нова терапия лекува над 95% от болните с хепатит С

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар вирусът на хепатит С да засяга главно черния дроб, инфекцията причинява поражения на цялото тяло. Най-често индикатор за проблем е настъпването на цироза или други чернодробни усложнения. Смята се, че у нас носители на болестта са около 100 000 души, но повечето от тях не са диагностицирани. Рискови са хората, които са получили кръвопреливане преди 1991 г, когато кръвта не се е изследвала за този вирус; хората със значително освободено сексуално поведение, които не използват предпазни средства при секс; тези с пиърсинги и татуировки; хората, които употребяват различни лекарствени препарати интервенозно; но също и  близките на пациенти с чернодробни заболявания.

Нова терапия, с която се постига почти 100% успеваемост при лечението на хепатит С, се прилага у нас повече от година. Факт са първите излекувани пациенти, а гастроентеролози и хепатолози са изключително доволни от резултатите. Специалистите обаче призовават към скринингови изследвания и превенция, тъй като симптомите на заболяването се проявяват най-вече при настъпване на усложнения в организма.

През 2016 г Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила лечението на 411 болни, а от началото на тази до месец май - на още 575. От НЗОК уверяват, че няма лимит за броя пациенти, на които се прилага терапията, както и за средствата опускани за лечение. Националното сдружение за борба с хепатита ще организира скринингови акции на различни места в страната, а на 28 юли, Световният ден за борба с хепатита, ще има акция в Народното събрание, с която ще се призоват депутатите към създаването на национална стратегия за борба със заболяването.

Чуйте повече по темата в репортажа на Златина Йовкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.