Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп е специален гост на празненствата за Националния празник на Франция

| обновено на 14.07.17 в 12:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция чества днес националния си празник. Специален гост е президентът на САЩ Доналд Тръмп. След вчерашната си работна си среща с френския си колега Еманюел Макрон днес той присъства на тържествения военен парад, посветен и на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Събитието преминава при небивали мерки за сигурност.

"Оперативни заедно" е мотото на днешния военен парад за националния празник на Франция, замислен да излъчи послание за военната техника на страната и френско-американското приятелство. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му домакин Еманюел Макрон наблюдават заедно от трибуната забележителния военен спектакъл. Той започна с паралелно шествие на първите танкове и военни камиони от Първата световна война и техните днешни еквиваленти. 

Франция демонстрира най-новите чудеса на военната си техника. В парада участват над 3700 военни, 210 единици мобилна техника. Гости са 190 американски военни. Френските въздушни патрули Афаджет и американските F-16 прелетяха едни след други в небето над Париж. С небивало медийно отражение сценарият на парада е замислен като привлекателен за младежта. В кампанията си президентът беши обещал да въведе едномесечна обща военна служба.

Паметта на жертвите на миналогодишния атентат в Ница, при който загинаха 86 души, ще бъде почетена с изпълнение на химна на града. Следобед президентът Макрон ще присъства на паметната церемония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44