Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предаде на Кипър архива за военния преврат от 1974 година

Снимка: www.holidayincyprus.eu

С официална церемония на специална парламентарна сесия в Никозия днес Гърция предаде на Кипър архив от документи за военния преврат през юли 1974 г. срещу президента архиепископ Макариос Трети, задействал последвалата турска инвазия и разделянето на острова, което продължава и досега.

Над 21 000 страници официални документи, архивни материали, записи и показания на 86 свидетели съдържа т.нар. "Досие "Кипър", което влезе в парламента в Никозия днес, само ден преди навършването на 43 години от военния преврат на острова. Всички те са се съхранявали досега в гръцкия парламент и от години кипърските гръцки политици настояват за предаването им.

Обемното досие, което бе пренесено в 11 кутии, ще бъде обстойно изследвано и се очаква да хвърли повече светлина върху кипърската трагедия. Документите в него трябва да дадат още информация за преврата от 15 юли 1974 г., инспириран от гръцката военна хунта, за неговите организатори и участници, за събитията по време на последвалата военна инвазия на Турция. Предаденият архив включва и материалите от специалното разследване на тези събития, извършено в Гърция в периода 1986-1988 г.

Председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис определи днешния акт като израз на "историческата и политическата отговорност" на Гърция към Кипър. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече предаването на документите "неизпълнено морално задължение" към народа на Кипър и знак на почит към онези, които са се борили срещу преврата и турската инвазия.

Точно преди седмица неуспешно завърши поредният опит за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната – международната конференция под егидата на ООН с участието на лидерите на двете кипърски общности и страните гаранти Гърция, Турция и Великобритания, която се проведе в швейцарския курорт Кран Монтана в продължение на 10 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44