Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община планира възстановяване и промени в някои части на Борисовата градина

| обновено на 15.07.17 в 13:56
Специален файтон повози спечелили игра във фейсбук софиянци
Снимка: БТА
Борисовата градина не е просто красив парк с дълга история, а място на паметта, една малка вселена на всичко важно за съвременния човек, отбеляза Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, по повод честванията на 135 години от създаването на парка.
Във връзка с юбилея Столичната община планира различни инициативи.

Парк „Княз Борисова градина“ е най- старият и най-голям парк в столицата, отбеляза заместник кметът на града Йоанна Христова.Територията на парка надвишава 3000 декара:

През 1882 година  Столичен градски общински съвет гласува създаването на разсадник тук на това място, около който да бъде създадена и градина. Преди, това е било пасище. Първите дървета са пренесени от Лозен, Кокаляне, за да могат да бъдат засадени тук.

Разходка в парка с автентичен файтон от началото на 20 век, се превърна в атракция за посетителите. Реставрираният файтон се съхранява в Музея за история на София, обясни Тодор Чобанов:

Паризер Ландо се счита за мерцедеса на онези времена и е подарен от княгиня Клементина на нейния син Фердинанд за сватбата му с Мария-Луиза.

През следващите месеци, общината планира възстановяването на елементи от парка в автентичния им вид, както и запознаване на гражданите с историята на Борисовата градина. Христова допълва:

Създаване на алея на птиците с най-ценните и често срещани видове тук. Планираме да направим и алея на вековните дървета и предстои езерото с птиците също да бъде възстановено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44