Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица в кипърската столица Никозия ще носи името на Апостола на българската свобода Васил Левски

Снимка: Бранислава Бобанац

В кипърската столица Никозия вече ще има улица, която ще носи името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Решението на кипърските власти бе обявено в навечерието на 180-годишнината от неговото рождение. Официалната церемония по наименуването, която ще се превърне в истински българско-кипърски празник, ще се състои през септември.

Първата улица “Васил Левски” в Кипър ще се намира в община Лакатамия, която е част от Никозия. Решението за това нейното ръководство взе дни преди 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, по предложение на българския посланик в Кипър Христо Георгиев.

Даването на името на Васил Левски на нова улица в района ни е израз на уважението ни към България и българския народ, които в най-трудното време за Кипър след турската инвазия и окупация през юли 1974 г. бяха винаги до нашата страна и нашия народ. Много кипърци получиха възможност да учат и работят в България, подчерта д-р Фотула Хаджипапа, кмет на община Лакатамия, избрана на този пост през декември миналата година. Самата тя е завършила Медицинския университет в София през 1983 г. Още двама български възпитаници работят в общинската администрация.

В община Лакатамия, която с 42-хилядното си население е една от най-големите в Кипър, в момента живеят и много българи.

Улицата с името на Васил Левски ще е и нова връзка в ползотворното сътрудничество между нашите две страни, посочи д-р Хаджипапа. Ръководената от нея община се стреми към по-активна съвместна дейност с българската общност, Съюза на българите в Кипър и българското посолство. Кметицата на Лакатамия изрази и желанието си за културно сътрудничество със София, също оглавявана от жена-кмет.

Официалната церемония по наименуването на новата улица ще бъде през септември, а не за самата годишнина от рождението на Левски, тъй като изключително горещото време в момента в Кипър затруднява провеждането ѝ. Тя ще се превърне в истински българско-кипърски празник, с участието на наши сънародници, децата от българските съботно-неделни училища на острова, ще бъдат поканени и гости от родния град на Левски Карлово.

Улица “Васил Левски” е второто място в кипърската столица, свързано с Апостола на свободата. През 2012 г. негов барелеф бе открит пред българското посолство в Никозия. Той бе изграден чрез дарителска кампания с участието на българи и кипърци, които събраха необходимите 6000 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44