Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Държавата готви нов тормоз за гражданите заради такса смет", коментира в заглавие вестник "Сега". Изданието посочва като основна промяна в закона отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава, че цената ще зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището. Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет – да се използва за база броят на живеещите в имота, допълва още всекидневникът.

"77 българи в черен списък на Турция за връзки с терористи". Това сочи доклад на Министерството на вътрешните работи на южната ни съседка, цитиран от вестник "24 часа". 21 български граждани пък са били депортирани заради опитите им да преминат в зоните на конфликт през турската граница, посочва още изданието.

Вестник "Труд" пише в заглавие на първата си страница: "Парламентът губи войната на пътя. В седмицата без знак пред камерите на КАТ има 35 катастрофи повече от предишната". Изданието пояснява, че през първата седмица, откакто влязоха в сила последните поправки в Закона за движение по пътищата, са станали 184 тежки катастрофи с 18 убити и 238 ранени.

Вестник "Монитор" съобщава: "Погват автомафията с камери в сервизите, за да се разбият част от схемите с крадени коли. Това е една от идеите, които ще бъдат обсъдени от сформираната работна група между министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. "В момента немалка част от сервизите, особено в по-малки населени места, се използват нощно време за разглобяване на откраднати автомобили за части". Това е казал пред "Монитор" заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

"Капитал дейли" определя 2017-а като "годината на слънчогледа и царевицата". Изданието обяснява, че прогнозата е за силни реколти при царевицата и слънчогледа и леко по-слаби при пшеницата, но при умерен ръст на цените. Ако се сбъднат прогнозите на ЕК, 2017 г. ще се бъде рекордна за производството на слънчоглед в България от 1993 г. насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44