Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина големият български диригент Михаил Ангелов

Снимка: operasofia.bg

На 85-годишна възраст почина големият български диригент Михаил Ангелов.

Творческият му път започва като втори диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио /по времето на Васил Стефанов/. Той е един от основателите на Камерния ансамбъл "Софийски солисти". Бил е главен диригент и директор на Софийската национална опера и на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград. От 2005 г. е главен диригент на Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Ученици на Михаил Ангелов са големите български оперни певци Гена Димитрова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Стоян Попов, Бойко Цветанов и др.

За 55 години творческа дейност маестро Ангелов има повече от 2 500 участия, които включват оперни и балетни заглавия, хорови и симфонични концерти, кантатно-ораториални творби.

Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен и на всички високи отличия в областта на културата в България.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ

Поклонението ще се състои на 20-и юли от 15 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Маестро Михаил Ангелов е колос и след него остава празно и пусто! Аз имах привилегията да бъда близо до него в най-важните, формиращи години от живота ми. Благодарение на всичко, на което ме е научил, съм това, което съм! Един от най-важните хора в моя живот! Осиротяхме всички - децата му, учениците, колегите, музикалната общност, цялата българска култура... Мишо носеше в себе си светлината на знанието! Благодарим, че ни остави частица от нея, написа в социалната мрежа facebook световноизвестната българска оперна певица Александрина Пендачанска.

Последното интервю на маестро Михаил Ангелов за Българското национално радио чуйте тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44