Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Михаил Ангелов: Моето творческо начало започва от Радио София

| обновено на 27.04.17 в 14:14
Снимка: operasofia.bg

Големият български диригент Михаил Ангелов отпразнува 85-годишнина. Много слушатели ни писаха по този повод на електронната поща castadiva@bnr.bg или ни се обадиха развълнувани на редакционния телефон 02 987 66 76 с хубави думи за Маестрото! Това пък стана повод да поканим маестро Михаил Ангелов като специален гост в студиото на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Много ми е драго и съм много развълнуван от факта, че съм в Радио София! Моето творческо начало започва от Радио София по един много особен начин, с който се гордея! Имаше един майсторски клас по композиция и дирижиране в Консерваторията, много отдавна. Изпитът беше 80 души за 12 места. И всеки един от тези 12, които бяха приети, остави името си в българската музикална действителност – Сашо Владигеров, Жул Леви, Димитър Тъпков, Иван Маринов, Кирил Цибулка… След като завършихме, имахме един концерт в зала „България“ с учебния оркестър на Консерваторията. Концертът мина успешно и след около 10-ина дни се обади Боян Икономов, който отговаряше за музиката в Радиото. Покани Сашо Владигеров и мен заради показани добри качества да дирижираме концерт на Радиооркестъра в Първо студио. Толкова много ми се е дирижирало, че избрах много дълга програма, заради която оркестърът би могъл да ме набие... Минаха се 10-ина дни след концерта и ми се обади секретарката на тогавашния Министър на културата г-н Башев… Министърът извади едно писмо, в което 88 души от Радиооркестъра се бяха подписали с молба да ме назначат при тях като втори диригент на изключителния Васко Стефанов. Не можех да повярвам! Струваше ми се, че това е сън – от студентската скамейка да попаднеш в този оркестър, разказа Маестрото.

Чуйте в звуковите файлове споделеното от маестро Михаил Ангелов за работата му в оперната студиа на Христо Бръмбаров, за първата му музикантска изява с шопенови валсове по слух на акордеонче пред Димитър Ненов, за бащината гордост от успехите на Людмил Ангелов по света, за почти осъществената покана Лучано Павароти да гостува в България по времето, когато ръководи Софийската опера и още, и още… Една незабравима среща, която ще остане в Златния фонд на Българското национално радио.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени