Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство

Македонският външен министър Никола Димитров и върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство. По време на среща в Брюксел с македонския външен министър и с вицепремиера на страната по европейските въпроси темата коментираха върховният представител по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Могерини изрази задоволство, че днес текстът на договора се представя на депутатите пред македонския парламент в Скопие:

Искам да подчертая колко положително оценяваме факта, че Бившата югославска република Македония и България на двустранна основа постигнаха важно споразумение – без допълнително посредничество. Приветстваме този подход. Във въздуха се носи оптимизъм за въпросите, които са били трудни в миналото и които могат да станат лесни в бъдеще.

Йоханес Хан допълни, че ЕК е гъвкава относно сроковете за препоръчване на дата за преговори и това изцяло зависи от изпълнението на реформите от правителството на Скопие:

Наистина оценяваме усилията на правителството да протегне ръка към съседите си, за да преодолее трудностите от миналото. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44