Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията за обединение на Кипър след провала на преговорите в Швейцария

Политическото напрежение и дипломатически совалки в Кипър след провала на проведената в Швейцария международна конференция за обединяването му продължават. За консултации и координация на следващите ходове за решаването на Кипърския въпрос днес на острова са двамата външни министри на Гърция и Турция, Никос Кодзиас и Мевлют Чавушоглу – всеки от съответната страна на демаркационната линия.

Кипърската гръцка страна е готова да поднови преговорите за федерално обединение на Кипър, когато се създадат подходящи условия, които биха довели до положителен резултат, стана ясно след заседанието на Националния съвет на Кипър днес, в което участва Никос Кодзияс. Основният въпрос, обсъждан на него, бе общата позиция на Гърция и кипърската гръцка общност по проблемите на сигурността и гаранциите за бъдещия федерален Кипър, точно по които не бе постигнато съгласие на конференцията в Кран Монтана.

В усилията за решаване на Кипърския въпрос по-активно трябва да се използват фактори като отношенията между Турция и Европейския съюз и по-специално разширяването на митническия съюз, заяви Никос Кодзияс.

Общата си стратегия и нова пътна карта по Кипърския въпрос обсъждат днес и Турция и кипърските турци. Ключово предизвикателство в срещата по-късно тази вечер на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с политическото ръководство на кипърската турска общност се очаква да бъде обявяването на “План Б” за Кипър, за който спомена турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Вицепремиерът и лидер на една от двете партии в правителствената коалиция в северен Кипър Сердар Денкташ днес вече обяви официално, че партията му отхвърля решение на базата на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство.

Срещите днес в двете части на разделения остров се провеждат на фона на засиленото напрежение между Турция и Кипър заради започналия нов газов сондаж в офшорната зона на Кипър в Средиземно море. Според Анкара това нарушава нейните и на кипърските турци права и в отговор тя изпрати в района сеизмологичен и военни кораби.

Днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис проведе и 20-минутен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който са били обсъдени отношенията между ЕС и Турция.

Кипърският въпрос днес е и на вниманието на Съвета за сигурност на ООН. По-късно тази вечер той ще бъде информиран за последното развитие на мирните преговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44