Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрети на Васил Левски поставят в кабинетите си кметове на села в Кърджалийско

Снимка: БГНЕС

Кметове на села в района на Кърджали поставиха в кабинетите си портрета на Васил Левски. Така те отбелязаха 180-ата годишнина от рождението на Апостола. За тях Дякона е символ на равнопоставеност и етническа толерантност. 

Мюмюнали Ахмед, който е кметски наместник в квартал "Боровец" в Кърджали, казва, че от дете обича Левски и Ботев като свои предци. 
Тези хора са се борили за свободата за нашата Родина, но никога не са казвали, че се борят срещу някакъв етнос.
В кабинета портретът на Левски е поставен над бюрото на кметския наместник.
Всяка сутрин, като идвам на работа, първо поглеждам към стената. Щом този човек е бил честен и справедлив към всеки, защо аз да не съм.

Портрет на Васил Левски има и в кабинета на кмета на село Рани лист. Поставен е редом до този на Кемал Ататюрк. За Гюлтекин Фаик двамата са символ на върховенството на закона:
За мен тези хора, които са живели в различно време, са се борили за едно и също – за такава уредба на една държава – републиканска, където всички ще живеят по законите на тази държава. Няма да има – той е турчин, българин или евреин – върховенството на закона ще е над всичко.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44