Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва отначало процедурата срещу България заради електронните паспорти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради процедурен пропуск Европейската комисия оттегли иска си срещу България в Съда на ЕС и започна отново същата наказателна процедура заради сигурността на електронните паспорти. Това означава, че властите в София ще имат повече време да коригират несъответствията в европейките закони, преди отново да се стигне до съдебна фаза.

България вече беше изпуснала крайния срок за задължително откриване на звено за контакт, което е част от сигурността по външните граници на Европейския съюз. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави.

На 17 ноември миналата година ЕК заведе дело срещу страната ни, но после оттегли иска си поради процедурен пропуск в текста на обвинението. Сега институцията е поправила юридическата си обосновка и затова започна процедурата за нарушение от самото начало.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44