Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Демерцис, зам.-директор на Института "Брюгел":

Протакането на споразумението за статута на гражданите застрашава икономическите отношения между ЕС и Великобритания

Мария Демерцис
Снимка: bruegel.org

Протакането на споразумението за статута на гражданите застрашава бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания, предупреди в интервю за БНР анализаторът в Брюксел Мария Демерцис, зам.-директор на Института "Брюгел". След завършилия по обед втори кръг преговори по Брекзит тя изрази надежда, че повече няма да се губи време: 

И двете страни обещаха първо да обсъдят правата на гражданите и съм разочарована, че не решиха въпроса, имайки предвид колко е важен. Трябва да се отбележи напредък, защото до март 2019 г. британците напускат Евросъюза и дотогава трябва да имаме ясно икономическо споразумение. Уреждането на гражданските права е важно и от морална гледна точка. Преговорите по дължимата сметка на Великобритания са сложни, но сметката икономически не е чак толкова значима, колкото бъдещото търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство. На него трябва да посветим времето си.

Цялото интервю с Мария Демерцис от Института "Брюгел" очаквайте в предаването на "Хоризонт" "Събота 150".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44