Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на две от спорните законови промени

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на две от спорните законови промени, които предизвикаха граждански протести. Върнатите промени засягат Върховния съд и Националния магистратски съвет, предаде Ройтерс.


В продължение на дни хиляди поляци протестираха по улиците срещу новите правила, прокарани в парламента, с които драстично се ограничава независимостта на съдебната власт. Брюксел заплаши с отнемане на правото на Полша на глас в блока заради нарушаване на върховенството на закона.

"Право и справедливост", която има мнозинство в долната камара и в Сената, защитава реформите, които според нея са необходими за рационализиране на съдебната система и за борба с корупцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44