Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на ЕС и Турция ще разговарят в Брюксел

Европейският съюз и Турция ще обсъждат днес обтегнатите си отношения на министерска среща в Брюксел.

В белгийската столица пристига турска делегация, начело с министрите на външните и европейските работи Мевлют Чавушоглу и Омер Челик.

От страна на ЕС разговорите ще водят върховният представител по външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан.

Посещението на турската делегация идва в деликатен момент на обтегнати отношения между правителството в Анкара и властите на Германия заради последните арести на нейни граждани и обвиненията срещу немски фирми, че финансират участници в преврата близки до Фетулах Гюлен.

Имаме фундаментални критики заради липсата на върховенство на закона, коментира комисарят по разширяването Йоханес Хан. Той обясни, че този въпрос не касае само Германия, а е от значение за всички страни-членки и ще бъде повдигнат.

Множеството журналисти и политици в затворите на Турция накараха партиите в ЕП да обвинят президента Ердоган в авторитаризъм и да поискат формално спиране на преговорите за присъединяване южната ни съседка. Комисарят Хан припомни, че преговорите така или иначе са замразени по решение на правителствата:

При сегашните обстоятелства няма да се отварят нови преговорни глави и това е нещо, с което аз трябва да се съобразявам.

Така нареченият "диалог на високо равнище" обхваща не само въпроси около кандидатурата за членство на Турция в ЕС, но и сътрудничеството в сферата на антитероризма, миграцията, енергетиката и отбраната.

Изявления след срещата се очакват около 18 ч. българско време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44