Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски сдружения застанаха зад Центъра за асистирана репродукция

Снимка: БГНЕС

На днешния ден, когато се отбелязват 39 г. от раждането на първото инвитро бебе в света, пациентски сдружения в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми застанаха зад Центъра за асистирана репродукция и инвитро клиниките. Според Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“, обвиненията към специалистите са обидни и не почиват на доказателства.

Преди дни, Национално сдружение „„Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ и Пациентски организации „Заедно с теб“ изразиха съмнения за работата на Центъра за асистирана репродукция и успеваемостта на някои от инвитро клиниките в страната.

В отговор на тези обвинения, д-р  Георги Стаменов, лекар в МБАЛ „Надежда“ отговори, че се подготвят промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, както и в работата на Центъра.

В новите правила се предвижда и да има изискване за лечебните заведения, които желаят да работят с Центъра за асистирана репродукция, да имат 2 лекари и 2 биолози, работещи на постоянен трудов договор в лечебното заведение. Д-р Георги Стаменов допълни още, че е невъзможно да се крадат или търгува с яйцеклетки, каквито обвинения също имаше. 

В заключение, от пациентските организации в сферата на репродуктивното здраве поясниха, че в доклада на Сметната палата за Центъра не се споменава за злоупотреби, а само има препоръки за оптимизацията на работата в него.

Още по темата - чуйте от репортажа на Златина Йовкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

От НПО искат смяна на шефа на Центъра за асистирана репродукция

Пациентски организации настояват за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева. Според тях тя не работи по правилата, а центърът не упражнява достатъчен контрол върху работата на инвитро клиниките. Това бе отбелязано и..

публикувано на 18.07.17 в 15:06