Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради промените в правосъдието

Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС

Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради спорните промени в правосъдието, обяви в Брюксел ресорният комисар Вера Йоурова. Тя обаче ще настоява в следващият бюджет на ЕС да бъдат поставени критерии за върховенство на закона преди да се изплащат субсидии.

Еврокомисията не може да спре парите за полското правителство, тъй като в текущия бюджет няма предвидени изисквания, свързани със съдебната система, стана ясно от Вера Йоурова:

Никога не съм казвала, че искаме да орежем парите за Полша. Не бих могла да си представя, че можем да променим в движение правилата на играта. Те важат за текущия бюджет от 2014 до 2020г.

В плановете за следващия бюджет обаче, разпределянето на средства за всички 28 страни трябва да бъде при условие, че функционира върховенството на закона – смята комисарят по правосъдието:

Имам притеснения, ако раздаваме еврофондове на държави, където има корупция и измами, но няма гаранции, че извършителите се наказват по съдебен ред.

Еврокомисията ще разгледа утре ситуацията с политическото влияние в съдебната система на Полша, която е най-големият бенефициент на пари по т.нар. кохезионна политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44