Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини, почитатели и приятели се сбогуваха с Ванча Дойчева

Снимка: БГНЕС

Близки, приятели и почитатели се сбогуваха с актрисата Ванча Дойчева на поклонението в Народния театър „Иван Вазов“. Актрисата почина в понеделник на 75-годишна възраст.

Близките на Дойчева я определят като един прекрасен човек, който е оставил незаличима следа в  българския театър.
Колегите ѝ споделиха, че ще запомнят усмивката и професионализма ѝ. Нона Йотова заяви:

Незаменими са хората, особено хората на изкуството. Няма никога да има друга Ванча Дойчева.

Мариус Донкин допълни:

Не си спомням такъв колега - усмихнат, отговорен, етичен, морален, който да е бил толкова хигиеничен и към душата си, и към работата си. Всестранно проявяващ се човек и озаряващ навсякъде.

Кристина Белчева каза:

Тя беше моето вдъхновение. Познавам я от четиригодишна възраст. Блестяща, този блясък на сцената и в живота много рядко се среща.

Дойчева е родена в София и е дъщеря на журналиста Любомир Дойчев, известен изследовател на живота и делото на Васил Левски. Актрисата стъпва на сцената на Народния театър едва 9-годишна. По-късно завършва Театралната академия с отличие и стипендия на името на Кръстьо Сарафов. Дойчева ще бъде запомнена с ролите си на Рада Госпожина в “Под игото” и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в „Братя Карамазови“; Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир.

В интервю за Нощен хоризонт по случай 55-я си рожден ден, актрисата изтъква особеното значение на контакта с публиката, който по думите ѝ създава неповторима атмосфера, без която театърът не може да живее, не може да диша. Дойчева нарича изкуството "дар за душата", "опиянение", "сладостна мъка". До последно Дойчева говори с оптимизъм за бъдещето на българския театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.