Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС блокира споразумението с Канада за обмен на резервационни данни за авиопътниците

Снимка: БГНЕС

Съдът на ЕС блокира договореното споразумение с Канада за обмен на резервационни данни за авиопътниците. То беше одобрено преди 3 години от правителствата, но депутатите от ЕП сезираха съда заради опасения за правата на личните данни на гражданите. Според трибунала в Люксембург споразумението не отговаря на разпоредбите на Хартата на основните права в ЕС, включително на правото на зачитане на личния  живот. Съдът поиска текстът да бъде коригиран и отправи редица забележки, включително заради прекалено дългия период от 5 години, в който личните данни на пътниците се съхраняват и системно се използват за анализи свързани с разследвания за антитероризъм и тежки криминални дейности. Еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг не коментира дали това ще се отрази на авиопревозвачите и пътуванията през Атлантика, като обясни ,че тепърва ще се анализират последиците:

Трябва да обсъдим с канадците какво да правим, за да се изпълнят забележките в становището на европейския съд. И други държави имат желание да сключат с нас подобни споразумения за обмен на резервационни данни. За тях също трябва да вземем под внимание това, което днес ни казва съда.

Неотдавна ЕС реши да сключи подобно споразумение и със САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44