Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон

Мощите на свети Пантелеймон и копието на чудотворната икона на светеца бяха посрещнати в столичния храм „Свети Седмочисленици“

| обновено на 27.07.17 в 12:31
Снимка: БТА

Църквата почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Приживе, светията бил известен лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните. Затова и много параклиси в болници у нас носят неговото име. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на император Максимилиан след жестоки мъчения. 

Мощите на свети Пантелеймон и копието на чудотворната икона на светеца, които са у нас от вчера, бяха посрещнати в столичния храм "Свети Седмочисленици“. Ценните светини бяха посрещнати от патриарх Неофит:

Векове наред православните християни са почитали Свети Панталеймон, което в превод означава Всемилостив. Да проявяваме и ние Велика милост.

Десетки вярващи дойдоха, за да се поклонят пред мощите на Свети Панталеймон:

Дойдох за здраве и благополучие на семейството
.

Светините ще останат за поклонение в храм "Свети Седмочисленици" до 09.00 часа на 29-и юли, когато ще бъдат преместени в митрополитския храм "Света Неделя".

Манастирът "Св. Пантелеймон" край Пампорово днес отбелязва храмовия си празник.
Празникът започна със Света божествена литургия, с празничен водосвет, а за всички, дошли на празника, имаше благословена трапеза. Снощи беше отслужена празничната Вечерня с петохлебие.

Тъй като на този ден през 916 година е починал свети Климент Охридски, днес се почитат и учениците на Кирил и Методий  - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, известни като Свети Седмочисленици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44