Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът в германската автоиндустрия се разраства

| обновено на 29.07.17 в 11:43
Снимка: Архив

Скандалът около предполагаеми картелни договорки в германската автомобилна индустрия застигна и водещия производител на електроника Bosch. Според разследване на списание „Шпигел“ представители на компанията са участвали в срещите на автомобилните гиганти Volkswagen, BMW, Audi, Porsche и Daimler, на които са обсъждани възможностите за манипулиране на данните за отделяните от дизеловите автомобили вредни газове. За сряда в канцлерството в Берлин е насрочена среща за "дизелгейт".

Според публикацията на "Шпигел", Bosch е намерил решение, как да се редуцира скъпата добавка AdBlue, която намалява отделяния от дизеловите автомобили азотен оксид, причиняващ у хората проблеми с дишането и алергии. 70% от азотния оксид във въздуха е от дизеловите автомобили.
Напълно е възможно, Boschда е участвал в тези договорки, защото концернът е основен доставчик за германската автоиндустрия. Нещо повече - Бош е водещият производител в областта на електрониката, коментира директорът на института за анализи в автомобилната индустрия проф. Вили Дииц.

Ако твърденията за картелни договорки се докажат, ударът по най-мощната индустрия на Германия може да повлече след себе си политици, мениджъри и работещи. Вчера за първи път в Германия се стигна до забрана за достъп до пазара. Транспортният министър Александър Добринт забрани на Porsche да продава определен модел джип заради установена манипулация в софтуера. Концернът трябва да изтегли от пазара над 22 хиляди автомобила.

Ден преди това министърът на околната среда Барбара Хендрикс намекна за политически чадър над автомобилния бранш, който е най-важният в германската икономика с годишен оборот от над 400 милиарда евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44