Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС финансира нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата

За новата учебна година на България се падат над 4 млн. евро субсидия

Снимка: Петя Генова

От утре влиза в сила нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от бюджета на Европейския съюз. Въпреки че участието не е задължително, всички 28 членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017/2018 година, уточняват от Еврокомисията.

Децата в училищна възраст ще получават с предимство пресни плодове, зеленчуци и мляко за пиене. С одобрението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и преработени продукти като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена. Не се допуска добавянето на захар, сол и мазнини, освен ако националните здравни органи разрешат ограниченото им използване.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, като предимство се отдава на продуктите от ЕС. Всяко правителство само ще уточнява условията и детайлите на програмата. Финансирането от европейския бюджет не е ново, но сега различните програми се обединяват в един юридически инструмент за намаляване на бюрокрацията.

За новата учебна година на България се падат над 2,6 милиона евро субсидия за плодове и зеленчуци в училищата и около 1,6 милиона евро за мляко.

Преди повече от година Еврокомисията повиши плащанията в помощ на земеделците, след като Русия наложи контраембарго на селскостопанска продукция от ЕС заради санкциите, свързани с Украйна. Така тяхната продукция предназначена за руския пазар, може да се изкупува с еврофондове и да се насочва към образователните учреждения за по-здравословно хранене на децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44