Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече тече шестмесечният срок, през който големите ТЕЦ-ове трябва да представят исканията си за дерогация

В МЕ създават звено за съдействие на големите централи при кандидатстване за дерогация

В ЕС влизат в сила новите изисквания за емисиите, отделяни от големите горивни инсталации, но през следващите 4 години няма да бъдат налагани глоби за тяхното неспазване

| обновено на 31.07.17 в 17:11
"Марица-изток" 3
Снимка: БГНЕС

От днес започва да тече 4-годишният срок за покриване на новите екоизисквания от големите енергийни централи, съобщи Европейската комисия. По-строгите норми за вредни емисии в атмосферата бяха одобрени през април и предвиждат санкции за неспазването им след 2021 г. Както БНР първо съобщи през април, новите норми за емисиите от големите горивни инсталации бяха приети с мнозинство от държавите-членки. България беше сред гласувалите против. 

До 4 години всяка страна е задължена да преразгледа лицензите на централите с големи горивни инсталации. До средата на 2021-ва всяка топлоелектрическа централа на въглища трябва да понижи значително емисиите си на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици. 

Българското правителство вече обяви, че ще иска от Брюксел отсрочка за покриване на новите екологични прагове от въглищната енергийна индустрия.


От днес започва да тече и шестмесечен срок, през който големите ТЕЦ-ове трябва да представят в Изпълнителната агенция по околната среда исканията си за дерогация – тоест за изключения от новите европейски изисквания за опазване околната среда, които могат да бъдат направени за някои от нашите въглищни централи. По този повод енергийният министър Теменужка Петкова е създала координационно звено, което ще съдейства на ТЕЦ-овете за изготвянето на необходимата документация, казаха за "Хоризонт" от ведомството.
  
Според представители на бранша, за да се отговори на новите завишени екоизисквания, у нас трябва да бъдат направени инвестиции в размер на 1 милиард лева, което ще доведе до рязко поскъпване на тока. Другият вариант е централите, които продължат да не отговарят на нормите, да бъдат затворени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44