Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел напомни на държавите от ЕС: Забавянията по летищата са цената, която плащаме за повече сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел напомни на държавите от Европейския съюз, че забавянията по летищата са цената, която плащаме за повече сигурност в борбата с тероризма.

По повод оплаквания на британски туристи заради по-дългите опашки на паспортна проверка представител на Еврокомисията потвърди, че това би могло да е следствие на новите изисквания на Шенген.

Зам.-главният говорител на Комисията Мина Андреева допълни, че мерките са били единодушно подкрепени от правителствата:

Повече проверки могат да доведат до повече забавяне и това е цената на сигурността. Не може от една страна всички страни да настояват за въвеждането на повече контролни мерки, а от друга – да се оплакват заради по-дългото чакане. Всяка държава има задължението да осигури достатъчно ресурси и персонал за възможно по-безпроблемното прилагане на новите правила.

Новите изисквания на ЕС целят разкриването на фалшиви паспорти и потенциални терористи. Те задължават граничните полицаи да правят системни проверки в компютърните бази данни на всички хора, пристигащи от държави извън Шенгенската зона дори и ако са граждани на ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44