Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството и потреблението на ток расте

| обновено на 02.08.17 в 14:49
Снимка: БГНЕС

Нарастване на производството и потреблението на електроенергия за периода 1 януари - 30 юли 2017 година в сравнение със същия период на миналата година, отчетоха от Електроенергийния системен оператор.

Горещото време в последните дни е повишило потреблението на ток с 6,3 на сто.

В пиковите часове на 31 юли консумацията е била над 4500 мегавата.

С 14 процента повече ток сме използвали през тази седмица в сравнение с предишната, когато беше по-хладно. Разликата в потреблението е равна на необходимите количества ток за захранването на град като Пловдив и околните села. Все още обаче няма рекорд в потреблението. 

Това каза за "Хоризонт" директорът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор Пламен Герджиков.

Пикът за тази седмица го очакваме в петък, 4-ти, когато метеоролозите дават най-високи температури. Тази година достигнахме близо 5 000 мегаватчаса връх през деня, който се доближава до летния връх през миналата година. В момента системата има достатъчно мощности, които да покрият тези завишени потребления.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44