Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста

| обновено на 02.08.17 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста. Пазарджишкия окръжен съд отказа да уважи искането му за промяна на мярката му за неотклонение от постоянен арест в по-лека. Мотивите на магистратите са, че Ахмед Муса може да използва познанствата си в чужбина и да се укрие или да извърши друго престъпление. Ислямският проповедник, който има и друго "висящо“ дело, е в пазарджишкия следствен арест от 2 години и 9 месеца. Той и останалите 13 негови поддръжници са обвинени в проповядване на идеите на ИДИЛ и призив към джихад.

По-рано днес на видеостена бяха показани част от проповедите на Ахмед Муса Ахмед, които той е публикувал в социалните мрежи. На записите се вижда Ахмед, който пламенно проповядва на турски език, а пред него е знамето на "Ислямска държава".

На всички проповеди той е облечен в бяло и назидателно, сочейки с пръст към камерата, призовава мюсюлманите да се върнат към корените на "истинската вяра" - салафизма. Според превода той призовава поддръжниците си да заемат бойни позиции под ислямското знаме.

В съдебната зала Ахмед потвърди, че това са файлове от неговия компютър, които той е публикувал в социалните мрежи през 2014 година.

Призивите към война Ахмед определи като грешки в превода. Що се отнася до знамето на "Ислямска държава", което присъстваше на всички файлове и под което трябва да стои всеки мюсюлманин, поддръжниците на Ахмед, също обвиняеми, обясниха:

Това знаме съществува преди идването на пратеника. Това ни е вярата, това ни е убеждението.

Следващото заседание е насрочено за 27 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44