Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кюстендилския парк "Хисарлъка" започна спешно изсичане на изсъхналия бял бор, поразен от върховия корояд

Болестта е обхванала горите в цяла Югозападна България

Снимка: БГНЕС

Изсичането на изсъхналите борове започна в понеделник и ще продължи около 10 дни, казаха от фирмата изпълнител, спечелила търга на общината. Засегнатите площи са около 20 декара, локализирани в шест района на парка, който е с обща площ от 1300 декара. Отсечените 610 куб.м. бял бор ще бъдат предоставени за продан като дърва за огрев. Те ще бъдат извозени по пътеки и маршрути, без да се прокарват допълнителни пътища из парка. Последни проучвания показват, че от 22 хиляди декара с бял бор в Кюстендилския регион изсъхналите територии са 634 декара, каза областният управител Виктор Янев. Според горски експерти обаче територията с изсъхнал бор в Кюстендилско е много по-голяма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44