Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставка на местен депутат може да се окаже фатална за Мартин Шулц

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

Едновременно с изборите за Бундестаг на 24-ти септември във федералната провинция Долна Саксония вероятно също ще се проведат предсрочни избори за местен парламент. Управляващата коалиция от социалдемократи и Зелени загуби крехкото си мнозинство от един глас. Месец и половина преди федералните избори това може да се окаже фатално за кандидата за канцлерския пост Мартин Шулц.

Причината за неочакваната оставка на депутата на Зелените Елке Твестен е сваленото доверие на партията й, която не я номинира за федералните избори през септември. Критиците й обаче са убедени, че християндемократите на Ангела Меркел са си купили новата депутатка.

Виждам политическото си бъдеще при християндемократите. Както знаете, отдавна поддържам идеята за коалиция между християндемократи и Зелени. 
С това кратко обяснение Елке Твестен направи смятания за предрешен вот за Бундестаг отново интересен. Изненадващата оставка на един местен депутат в Германия може да се окаже фатален за амбициозния претендент за канцлерския пост Мартин Шулц. Социалдемократът изостава в допитванията срещу канцлера Ангела Меркел, като тази година вече загуби няколко местни вота. Ако предсрочните избори в Долна Саксония съвпаднат с парламентарния вот, социалдемократите ще загубят поредната си крепост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44