Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения. От 1-ви август двете страни започнаха тренировки на сухопътните сили с участието на над 250 турски военни и 30 бронирани машини.

Маневрите са планирани отдавна в рамките на двустранен договор за сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.

На 7 юни турският парламент ратифицира акта за разполагане на още служители на въоръжените сили в изградената в Катар турска военна база.

Вчера телевизия „А Хабер“ съобщи за подписано споразумение за откриване на контейнеровозна линия между турско и катарско пристанище. Ден по-рано един от ръководителите на Катарската търговска камара посети своите колеги в Измир, начело на делегация от 23 фирми, предаде медията. В средиземноморския град те са обсъждали партньорство с турските си колеги в сфери като строителство, хранителни стоки и здравни услуги. Анкара и Доха се сближиха след началото на т. нар. „Арабска пролет“, тъй като подкрепяха едни и същи сили в Египет и Сирия. Турция подкрепи съюзника си, когато неотдавна Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия му наложиха санкции. Търговията на Катар със четирите страни е на стойност поне 15 млрд. долара и се оценява, че турски компании могат да спечелят голям дял от тези доставки и услуги.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44