Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна акция на християни и мюсюлмани за ремонт на църква в Черничево

Снимка: БГНЕС

Християни и мюсюлмани започнаха акция за спасяване на 170 - годишна църква в крумовградското село Черничево.  От години покривът на храма "Свети Атанасий" тече и заплашва от струтване цялата постройка. За ремонта на църквата са събрани средства от цялата страна.

С ремонта на църквата са ангажирани майстори от съседното село Аврен,  доказали своите умения на каменоделци при построяване на храма в селото. С доброволен труд участват и десетки местни жители.

Динко Дяков, секретар на читалището в Черничево, разказва:
В разкриването на църквата  се включиха  над 30 души от селото, има  от Кърджали и Крумовград. Участват както християни, така и мюсюлмани, което показва, че нашите хора са изключително сплотени и когато става дума за добри дела, винаги са заедно.

Храмът е построен през 1848 година, а 40 години по-късно към него е построено и училище. Това прави църквата една от най-старите в област Кърджали. Сега тя ще бъде възстановена в автентичния си вид.

Ремонтът трябва да приключи до 19 август, когато в Черничево ще се проведе традиционният селски събор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44