Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят със заразените холандски яйца предизвика политически скандал в Белгия

Случаят със заразените холандски яйца предизвика политически скандал в Белгия. Министрите на земеделието и на здравеопазването ще бъдат изслушани в парламента заради обвиненията в бавна реакция на белгийската агенция за хранителен контрол. 

Редица политически партии поискаха да разберат защо Федералната агенция за безопасност на хранителната верига е подала сигнал за вноса на токсични яйца от Холандия в края на юли, след като още в началото на юни е имала данни за това.

Яйцата са от холандски ферми, където кокошките са били пръскани с обезпаразитяващ препарат, съдържащ забраненото вещество „фипронил“. Той обаче е произвеждан в Белгия и срещу фирмата там се води разследване от прокуратурата. 

Властите на Холандия и Германия също изразиха разочарование, че белгийските им колеги са ги предупредили за опасните яйца на пазара 2 месеца по-късно. Новоназначеният белгийски министър на земеделието Денис Дюкарм каза за общественото радио, че и той не знае отговора и очаква пълен доклад от хранителната агенция:

Ще разговарям с ръководството на Федералната агенция. Но във всеки случай прокурорското разследване не бива да е аргумент за забавяне на информацията. Приоритет е човешкото здраве и в случая предимство би следвало да има за предпазните мерки.

Еврокомисията едва миналата седмица е разбрала за криминалното разследване в Белгия, уточни говорителят Ана-Кайза Итконен:

Първата информация в нашата система постъпи от Белгия на 20 юли.

Спряна е продажбата на яйца от 57 белгийски фирми-разпространители. Местните власти уверяват, че няма риск за потребителите, но лабораторни тестове продължават да се провеждат и на други места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44