Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на земеделието: Заразяването на яйца с инсектицид е криминална дейност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според германския министър на земеделието Кристиан Шмит заразяването на милиони яйца в Европа с потенциално вреден инсектицид е дело на престъпна дейност. Той не даде повече подробности, освен че вече не би трябвало да има заразени яйца в магазинната мрежа в Германия.

Случаят е криминален, това е пределно ясно, категоричен беше германският аграрен министър пред телевизия А Ер Де.

Търговци в няколко европейски страни изтеглиха милиони яйца от супермаркетите заради засилващите се опасения, че може да са заразени с инсектицида фипронил. В Холандия има вероятност да се стигне до клането на милиони кокошки.

Според СЗО фипронилът е средно токсичен и в големи количества може да причини увреждане на органите.

Холандски и белгийски власти посочиха като източник на инсектицида доставчик на дезинфекциращи препарати в Холандия.

Първоначално той бе открит при яйца в Белгия и Холандия.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44