Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Катар с работна визита в София

Снимка: БГНЕС

Държавният министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи пристига днес на работно посещение в София, което е част от балканската му обиколка. Акценти в разговорите с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ще бъдат двустранните отношения, борбата с тероризма и енергийната сигурност. Срещата е ключова, тъй като от 1 юли България представлява Евросъюза в Доха, където все още няма постоянна европейска делегация.

Визитата на Султан Бин Саад Ал-Мурейхи в София е в момент на остра дипломатически криза в Близкия изток, след като в началото на юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар, заявявайки, че държавата подкрепя екстремизма. Катар отрича обвинението. Развитието на политическия диалог с партньорите от ключовия за региона Съвет за сътрудничество в Персийския залив ще бъде във фокуса и на срещата на вицепремиера Захариева с катарския външен министър.

Султан Бин Саад Ал-Мурейхи е сред най-изявените представители на катарската дипломатическа служба и е вторият човек по старшинство във външното министерство на Катар. Бил е част от кабинета на престолонаследника. Последователно е посланик в Рим и в Атина, а след завръщането си в Катар от 2016 г. е назначен за държавен министър на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44