Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия обвини Холандия заради забавеното с месеци предупреждение за риск от замърсяване на яйца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите в Белгия обвиниха съседите си в Холандия заради забавеното с месеци предупреждение за риск от замърсяване на яйцата с инсектицида фипронил.

Белгийската агенция за хранителен контрол е имала неофициални данни към 2 юни и е чакала повече информация от холандските партньори преди официално да обяви тревога. Това обясни след извънредно изслушване в две парламентарни комисии министърът на земеделието Денис Дюкарм:

Един месец без никаква информация от холандската агенция. Ето защо нямахме достъп до списъка с клиентите на холандската фирма - производител на яйцата. Наличието на фипронил е било установено във ферми в Холандия още през ноември миналата година. Ако бяхме информирани по-рано, очевидно мерките срещу фипронила в Белгия щяха да са по-значими.

Белгия първа подаде сигнал към европейската система за обмен на информация с останалите държави от ЕС, но едва на 20 юли.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44