Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Странно е да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура извършва проверка за законосъобразността на заповедта на Екоминистерството, налагаща забрани за строителството и земеделието в защитените зони по Натура 2000 в трите морски общини в Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по време на посещението си в Каварна за откриването на новата сграда на районната прокуратура.

Според него, приетите преди години граници на Натура 2000 са спорни. По думите му е необходимо да се провери доколко разпоредбите в Законите за опазването на околната среда и биоразнообразието изпълняват коректно директивите на Европейското законодателство. По отношение на картирането на защитените зони, той заяви:

Проблемът е свързан повече с Върховната касационна прокуратура, т.е. бихме търсили престъпление. Защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна „хранителна среда“ за доста неправителствени организации.

Като пропаганден шум и опит за привличане на медийно внимание определи днес главният прокурор Сотир Цацаров желанието на Цветан Василев да търси защита в закона Магнитски в Съединените американски щати.

Цветан Василев сам избира конкретната си тактика на защита и това е негово право, заяви Цацаров и допълни:

На първо място, да избяга от правосъдието. На второ място, да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция, на трето място, ако стигнем до закона "Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум. Някакси е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски.

Главният прокурор определи Цветан Василев като беглец от правосъдието и допълни, че  то ще се произнесе по въпроса, смятайки го точно за такъв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44