Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпис на преводач да се заверява от всички нотариуси по места, а не в само в МВнР в София

Снимка: БГНЕС

Подпис на преводач вече да се заверява от всички български нотариуси по места, а не в само в Министерството на външните работи в София – това предвиждат промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, публикувани за обществено обсъждане.

В момента преводите на документи и книжа, които трябва да бъдат заверени от Министерството на външните работи, се носят на ръка в служба "Заверки и легализации" към дирекция "Консулски отношения", което изисква отделянето на сериозен времеви и финансов ресурс. С предвижданите промени ще отпадне необходимостта представители на преводаческите фирми или гражданите да пътуват до централно управление на Външно министерство в столицата. За услугата в момента външното ведомство събира такса от 15 лева, а при нотариусите същото ще струва 5 лева без данък добавена стойност. По думите на Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите, е налице възможност за всеобхватно обслужване на гражданите в цялата страна. Предложените промени в правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, вече са достъпни на сайта на Външното министерство, както и в портала за обществени консултации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44