Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирково привлича с качамак румънските туристи, тръгнали към Гърция

Гуска от качамак
Снимка: Красимир Каменов

Общината в Кирково ще привлича с качамак румънските туристи, които пътуват за Гърция. Идеята е старата воденица в пограничното село Шумнатица да бъде превърната в атракция и посетителите да видят на място как се мели царевица. Това е един от начините да бъде представен туристическият потенциал на района.

Село Шумнатица е в края на България. След него е Гърция. До преди 4 години пътят свършваше там – на браздата. Сега свободно се преминава през граничния пункт "Маказа". Това е предпочитаното място за влизане в южната ни съседка и традиционно използвано от хиляди румънски туристи. Това провокира местната управа да търси начини да привлече този поток. И идеята дошла сама – ще се използва старата воденица в Шумнатица, построена от първите заселници в района. Заплашената от срутване мелница e  възстановена с общински пари. Дори е имало идея за Фестивал на качамака, но тя се е провалила, каза кметът Шинаси Сюлейман:.

До средата на зимата, дори до март, нямаше вода на воденицата.

Сега амбицията е тук да дойдат румънците.

Една десета от тях да отседнат, да видят, че това е Кирково, а не да бъдат само преминаващи, ще бъде достатъчно за развитие на туризма в района.

Общината не се е отказала от Фестивала на качамака. Идеята е да се мели на място царевично брашно и на всеки турист да се подари по малко от тази току-що смляна царевица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44