Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявена е най-високата степен за пожари в редица райони

| обновено на 18.08.17 в 15:33
Снимка: БТА

Най-високата степен за опасност от пожари е обявена за днес в Югоизточна България, в крайните източни райони, в Централна Северна България, по долното течение на Струма и районите на Пловдив и Пазарджик.

Трети ден продължава борбата с горските пожари в Хасковско. Само за 3 дни огънят е унищожил 10 000 декара широколистна и смесена гора, сухи треви и храсти. На този етап е локализиран най-мащабният пожар между селата Присадец, Маточина и Варник. Само в този район са изпепелени над 7 000 декара площи. Продължават опитите на пожарникари, военни, горски служители и доброволци да овладеят пожара между тополовградските села Княжево и Срем. Там  пламъците са обхванали фронт от около 1000 декара площи.
За хасковска област е обявен екстремален риск от избухване на нови силни пожари. Времето е изключително горещо, духа и силен вятър.

Продължава гасенето на пожара край Княжево. Жителите на селото са притеснени. Директорът на областната противопожарна служба и защита на населението Николай Вълчев каза, че пожарите в Тополовградско и край границата са под контрол.

Работим по-интензивно тук, на този пожар в Княжево и около Маточина. На този етап пожарите са локализирани, обаче, температурите се вдигат, вятърът се усилва вече... така че очаквам проблеми следобяд.

Заместник-кметът на община Тополовград Наско Стоянов обясни ситуацията:

Три пожара се разразиха на територията на област Хасково и община Тополовград. Пожарът, при който се намираме в момента, се възобнови вчера към три часа следобед. Предвид на това, че цялата техника беше изтеглена на големия, другия пожар, който бушуваше на територията на Княжево, отзовахме тази техника до един момент, в който пожарът се разрасна. Щетите са около 800 декара площ, има и стопански загуби, има лозови насаждения на жителите на село Хлябово. Големият пожар в Княжево е овладян, полагат се големи усилия. Тя е една доста солидна площ, в която ще има вътрешни пожари, но районът е отцепен, има добри просеки, на терен са всички сили - от горско стопанство, от пожарна, пращаме доброволци.

Другият пожар край границата вече трети ден бушува на площ от около три хиляди декара. От МВР съобщиха, че огънят е предизвикан от прехвръкнала искра на багер, който е работил по строежа на оградата на българо-турската граница, където се изгражда възпрепятстващо съоръжение.

37 сигнала за пожари са получени за едно денонощие в старозагорската пожарна. Пет екипа и доброволци са гасили пожар над старозагорския квартал „Железник“. В Казанлък е потушен пожар в сградата на бившия Дом на строителя. Още 25 пожара са пламнали в сухи треви и канавки в областта, но са ликвидирани бързо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44