Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти се борят за запазване на дървета в Кюстендил

Протестите са предизвикани от проект за парк-галерия до Художествената галерия

Снимка: http://www.museology.bg

Активисти на създаденото в социалните мрежи движение "Спаси Кюстендил" се обявиха против местен проект, който предвижда премахването на около 40 брези до градската Художествена галерия. Природозащитниците алармират, че в района вече са изкоренени 10 дървета.

От "Спаси Кюстендил" за пореден път настояват за корекция при реализирането на проекта за парк-галерията, така че брезите да останат. Засега институциите не реагират на искането, а от програмата "Региони в растеж", която осигурява финансирането на стойност около 2,5 милиона лева, смятат, че нарушения няма.

Недопустимо е да се прави нещо за сметка на екологията и на растителното богатство на града, заяви Ивайло Атанасов - политолог и екоактивист:

Докато в другите части на парка бутат здрави дървета, за да засадят нови фиданки, тук махат здрави дървета, за да направят паркинг. Виждате - паркинг, втори паркинг, трети паркинг в рамките на 20 метра. Тук ще бъде следващият паркинг - на мястото на тази брезова гора. Значи махаме в центъра на града зелените площи и поставяме паркинги. Това, естествено, само по себе си е много притеснително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44