Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски археолози се натъкнаха на магазин за парфюми отпреди 1000 години

Снимка: архив

Лятото е най-активният археологически сезон. И тази година турските учени не останаха разочаровани.

Археолози в югоизточната област Шанлъурфа се натъкнаха на магазин за парфюми отпреди 1000 години с множество малки съдове за съхраняване на благовонията в него. За по-голямо изящество флаконите са покрити с флорални и други мотиви. Находките са направени в обекта Харран – мястото на древен град, в който отпечатък са оставили редица цивилизации от Месопотамия като хитити, асирийци, а по-късно перси и арабската династия Умаяди.

Междувременно добре запазен скелет беше открит при работа по разширяването на истанбулското метро в квартал Бешикташ в европейската част на мегаполиса. Находката е датирана отпреди 6 хиляди години и е първа по рода си в този район.​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44