Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна масово изсичане на заразените с върхов корояд борови гори в парка Хисарлъка край Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Общината в Кюстендил е започнала масово изсичане на заразените с върхов корояд борови гори в парка Хисарлъка край града. Мярката е с цел да бъдат предпазени от зараза останалите здрави дървета.

Локализирани са 6 петна със засегнат бял бор на територията на Хисарлъка, чиято обща площ е около 1 300 декара. Сечта е на около 20 декара общинска гора в парка и ще продължи до края на месеца, казаха от фирмата изпълнител, определена след търг. На 100% е отрязан борът в местността Орлово гнездо, който е изсъхнал. Отсечените 610 куб.м. бял бор ще бъдат предоставени за продан на населението като дърва за огрев. Те се извозват по съществуващите пътеки и маршрути, без да се прокарват допълнителни пътища из парка. Изсичането на белия бор по Хисарлъка е съвсем навременно и ще ограничи пораженията от върховия корояд. За щастие по-голямата част от парка е залесена с черен бор, който засега не е засегнат от бедствието върхов корояд, казаха горски специалисти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44