Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Иран не изключват съвместна операция срещу кюрдите

Граничният район между Сирия и Турция, населяван от кюрди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На пресконференция преди да отлети на посещение в Йордания турският президент Реджеп Ердоган заяви, че провеждането на съвместна операция с Иран срещу терористични организации е на дневен ред във всеки момент. Как тя да бъде проведена е било разглеждано от Генералните щабове на двете страни. Работата продължава. По думите му, Кюрдската работническа партия ПКК нанася вреди не само на Турция, но и на Иран.

Миналата седмица началникът на иранския Генерален щаб ген.-майор Мохамад Хосейн Багери беше на безпрецедентно от Ислямската революция през 1979 г. насам тридневно посещение в Турция. По време на визитата той се срещна с турски висши военни, с началника на разузнаването и високопоставени политици, включително министъра на отбраната и президента Ердоган. 
Сред обсъжданите теми са били ситуацията в сирийските провинции Идлиб и кюрдския кантон Африн, сигурността по границата между двете страни и борбата с тероризма. Макар и в различна степен, но и двете държави са обезпокоени от предстоящия на 25 септември референдум за независимост на кюрдския автономен район в Северен Ирак.

Интригата по въпроса дали ще има военна операция срещу кюрдските кантони се подхранва и от факта, че в следващите дни в Турция ще пристигнат на посещения руският военен министър Сергей Шойгу и американският му колега Джеймс Матис.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44