Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението на италианския остров Иския

За момента жертвите са две, ранените са 39, от които един човек е в тежко състояние

| обновено на 22.08.17 в 15:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение от магнитуд 4,0 разтърси италианския остров Иския. За момента няма пострадали българи, като посолството ни в Рим е в непрекъснат контакт с местните власти. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Рим: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643.

Жертвите засега са две жени: едната затрупана от собствения ѝ дом, друга – от паднал корниз от местната църква. Ранените са 42, от които един човек е в тежко състояние. Има напълно срутили се сгради.  Спасени са и трите деца, затрупани под развалините на дома им след земетресението на италианския остров. Братчетата - на 7 месеца, 7 и 11 години са в добро състояние.

Най-тежко е пострадало селището Казамичиола, където напълно са разрушени 6 сгради. Като термален център, той е пълен и с туристи, поради което в момента без подслон в района му има 2600 души. Гражданска защита започва оглед на хотелите с цел тяхното настаняване или преместване в други туристически структури. Организирано е и извънредно извозване до пристанището на Неапол.

Остров Иския се намира в Неаполския залив, който е вулканична зона. Тя е под наблюдение на местния Институт по вулканология, тъй като е свързана и с вулкана Везувий. Епицентърът на земетресението е в морето на 5 километра от Флегрейското крайбрежие на острова на 5 км дълбочина. Специалисти обясниха, че трус с магнитуд от 4 по Рихтер и с продължителност само от 7 секунди е довел до разрушения, защото районът е вулканичен и при земетресения точното измерване на трусовете е трудно и сложно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44