Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сателитни предаватели дават важни сведения за начина на живот на лешоядите в Източните Родопи

Снимка: БГНЕС

Доброволци от Българското дружество за защита на птиците поставиха сателитни предаватели на 30 лешояда в Източните Родопи. Устройствата вече подават важни данни за начина на живот и маршрутите на летене на птиците. Предавателите ще предоставят и любопитна информация по време на дългото им пътешествие на юг през есента. Волен Аркумарев от дружеството разказа:

Първите данни показват, че птиците се придържат към района на язовир „Студен кладенец“, Крумовград и Маджарово. Но много често извършват по-далечни пътувания в Северна Гърция, в Националния резерват Дадя. Наблюдаваме как птиците се хранят сутринта в Източните Родопи, а след това правят дълги маршрути до Гърция, където отново търсят храна и понякога остават да пренощуват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44