Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Турция не позволи на българската гражданка Мира Яшар да напусне страната

Снимка: БГНЕС

Задържаната в Турция българка от кюрдски произход Мира Яшар няма да може да напусне страната. Това постанови съдът в турския град Айдън, след като отхвърли молбата за промяна на наложената ѝ мярка за неотклонение от сегашната "подписка" на "парична гаранция". Мира Яшар, която беше арестувана в края на юли, е обвинена в пропаганда на терористични организации. Според турските власти тя подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита". Все още няма насрочена дата за делото, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи

Получено е съобщение, с което Първи наказателен съд в Айдън я задължава два пъти в седмицата – в понеделник и в петък, да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района на местоживеене. В съответствие със съдебната процедура, Яшар е упълномощила адвоката си за запознаване с внесения от прокуратурата обвинителен акт. 

Мира бе задържана в края на юли в турския курорт Дидим заедно с приятеля си – британецът Джоузеф Роубинсън. Двамата се познават от фейсбук  група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу "Ислямска държава" в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно бе освободена, без да ѝ бъде повдигнато обвинение.

Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщи МВнР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44